tanthuset.blogg.se

Fem en fredag v.48: Advent

Publicerad 2019-11-29 10:58:00 i Allmänt,

Dags för veckans fem en fredag som Elisa så fint handhar och veckans frågor är:
 1. Gör du något särskilt inför advent?
 2. När åker ditt julpynt upp? (om du inte firar jul, gör du något annat denna tid?)
 3. Traditionellt är advent en fasteperiod. Vad skulle du ge upp i väntan på jul?
 4. Bibeltexterna för första advent handlar om glädje och fest, vad ser du mest fram emot med december?
 5. Använder du dig av en julkalender?
  ...och svaren blir:
  Gör du nåt särkilt inför advent?

 6.  
  Som så många andra (gissar jag) så åker ljusstakarna fram och jag börjar smyga fram lite julsaker men väldigt försiktigt gör jag det, så inte julpolisen tar mig! 
  Tidigare år har jag redan bakat färdigt inför julen vid den här tiden men i år vete 17 vad som hänt..... Jag kanske har insett att det där inte är så viktigt längre?? Åtminstone inte så många sorter *korsar fingrarna bakom ryggen*

   
  När åker ditt julpynt upp?
  Ärligt talat, så har jag inte så mycket pynt, ett par stackars tomtar och några änglar och som sagt, dom åker fram här nu under helgen troligtvis. På den tiden jag hade julgran så åkte den också fram vid advent (hädelse, jag vet) och i den hade jag så mycket pynt, så det tog mig nästan två dagar att klä den och alla saker skulle vara i guld och svart! Nu när jag tänker på det, så undrar jag om jag var riktigt klok!!!???? 
   
  Traditionellt är advent en fasteperiod, vad skulle du ge upp i väntan på julen?

  Bildresultat för kronlunds kursgård"

  Jag kan lätt ge upp det mesta faktiskt, bilden ovan är på min arbetsplats de sista åren av mitt arbetsliv och där serverades det julbord flera gånger i veckan ibland,  från slutet av november ända fram till jul. Redan i slutet av september började jag planera för julborden, i oktober började förberedelserna, som att rulla köttbullat t.ex....sen höll det på så hela hösten. Snacka om att man var less på julmat.... Nu kan jag nästan sakna det där, konstigt nog. 

  Bibeltexterna för första advent handlar om glädje och fest, vad ser du mest fram emot med december?

  Julefrid....ett ord jag alltid försöker att komma ihåg. Vägen till julefrid ser jag fram emot, den innebär att inte stressa ihjäl sig för att det blir jul. Den innebär också att allt som tidigare var så viktigt, det materiella, har blivit mycket mindre viktigt nu. Bilden ovan är tagen för 43 år sen, det är min äldste son som blev helt fascinerad av änglaspelet, den bilden får representera glädjen i det lilla i livet. 

  Använder du dig av en julkalender?
  Nej, jag gör inte det, fast i fjol fick jag faktiskt en kaffekalender av grannens dotter! 

  Bildresultat för julkalender kaffe"

  Men jag köper ingen kalender för att ha själv 😊

  HÄR får du flera svar på Elisas frågor 

   Aktuellt idag! 
 7.  
  Ha en fin fredag! 
Kommentarer

Postat av: Ingrid

Publicerad 2019-11-29 11:41:21

Vilken underbar bild på din son. Änglaspelen har glatt många barn. Nu har jag ett som inte plingar.
Kalender har jag alltid haft varenda jul sedan jag var barn. När mina egna barn blev större kände jag mig nästan lite fånig, men det var kul att öppna den där luckan varje dag.
Ha en fin första advent!
Kram, Ingrid

Svar: Tack Ingrid <3 Ha en fin första advent du också
Mia

Postat av: Hanneles bokparadis

Publicerad 2019-11-29 11:43:22

så snyggt med gud, julefrid satsar vi också på, ha den fin första advent! Stressar inte, myser gärna hemma med glögg och god bok, vi har inte så många "måsten".

Svar: Det låter underbart <3
Mia

Postat av: Hanneles bokparadis

Publicerad 2019-11-29 11:46:06

guldfärgat fint, skrev jag väl... inte hädelse att ta fram granen nu... jag tycker man ska njuta l ä n g e! En väl utspridd missuppfattning att julen bara är EN dag, julen varken börjar eller slutar den 24:e december, det är ju minst en månads njutning.

Svar: Jaaaa, jag håller med dig :
Mia

Postat av: Klimakteriehäxan

Publicerad 2019-11-29 11:52:22

Haha, skrattar åt din beskrivning av granen! Den vill jag dock inte ge upp, köps och tas in den 23, när mina tomtar etc också får komma fram. Men först då!

Svar: Ahhh....som det egentligen ska vara ;)
Mia

Postat av: Lisa

Publicerad 2019-11-29 12:56:50

Alltid roligt med frågestund och att läsa dina svar :) Vilken underbar bild på din son. Hade också ett sådant där änglaspel när jag var liten , då var man inte så blasé utan tyckte det var jätteroligt att titta på , som din son, hela hans ansikte är ju som en sol :)

Svar: Jag älskar verkligen den bilden <3
Mia

Postat av: Gunnel

Publicerad 2019-11-29 14:58:56

Ett sånt änglaspel har jag också haft. Jag älskade det som barn, men i vuxen ålder tyckte jag det där plingandet var så irriterande. Ha en skön adventshelg.

Svar: Fniss, jag nu finns det inget änglaspel här längre, just pga plingandet :D
Mia

Postat av: Ditte

Publicerad 2019-11-29 16:39:08

Väldigt roligt att läsa frågorna och sedan läsa vidare hur du har svarat.
Bilden på din son och änglaspelet är så fin.Verklig glädje. Ett liknande änglaspel had evi också en gång. Sedan gillade jag verkligen sista bilden och budskapet. Klockrent!
Jag är inte längre alls någon "julig person". Men visst kommer nu nu till advent adventsljusstakarna fram men annat får vänta några veckor.
Önskar dig en fin advent.

Svar: Undrar om det finns änglaspel som inte "spelar"?? Plingandet var ju rätt enerverande, till slut :D Jag blir faktiskt mindre julig för vart år, tycker jag...jag prioriterar lugnet <3 Ha en fin helg du också, Ditte
Mia

Postat av: Anonym

Publicerad 2019-11-29 16:42:56

änglaspel hade vi alltid när jag växte upp. jag har faktiskt några stycken kvar men de är lite skeva så det blir inte så mycket pinglande. det viktigaste till julen är mitt hembakta grova bröd och skinkan. barnen är mer och mer för det vegetariska

Svar: Det verkar bli mer o mer populärt med vegetariskt, det är ju faktiskt gott det också :)
Mia

Postat av: BP

Publicerad 2019-11-29 18:27:44

Vilken rolig bild på din son!
Visst avtar alla julaktiviteter en aning när man blir äldre. Jul är ju till för barn, tycker jag. Som vuxen är man liksom inte lika ambitiös längre - läs: orkar inte ta fram massvis med pryttlar som två veckor senare måste plockas undan igen.
Vi pyntar inte alls men äter gärna julmat, där lutfisk är ett måste, åtminstone för mig.

Svar: Jag håller med om "pryttlarna" :D och lutfisk är ju såååå gott men det tycker inte min syster, så vi får se hur det blir i år ;)
Mia

Postat av: Kraka

Publicerad 2019-11-29 19:30:32

Jodå, det ska finnas adventsljus på söndag. Jag ligger bara liiiite efter...

Svar: Du hinner ikapp ;)
Mia

Postat av: Nina

Publicerad 2019-11-29 19:37:57

Roligt att läsa svaren på alla frågor. Alla tänker lika ibland och helt olikt också. Ha en trevlig helg och en riktigt mysig första advent. Kram Nina

Svar: Ha det riktigt gott du också, Nina :)
Mia

Postat av: "LillaSyster"

Publicerad 2019-11-29 20:04:28

Fin bild på din son =)
Här blir det mindre och mindre som kommer fram, jag är nog nöjd nu med stjärnor i fönstren och lite ljusslingor ute. Ska fixa till skådebordet, men det blir till nästa helg. Ha en fin första adventshelg!

Svar: Ha det gott du också :)
Mia

Postat av: Micke

Publicerad 2019-11-29 20:29:00

Julefrid...fint ord som även jag försöker anamma...inte få panik över småsaker...fast välter katten grannen så vete sjuttan ;)

Vet inte men var det egentligen inte mer julefrid förr?
Jo...inga reor och sådant som pockade på uppmärksamhet mm.mm...tror jag iallafall men vad vet jag...min barndoms jular var ju fantastiska och magiska...men hur var det för de äldre?
Det fanns ju traditioner som följdes och jag undrar nog om inte det frambringar julefrid?

Hur som helst..ha en fantastisk första advent.

Svar: Jag tror att man hade tid för mer framförhållning förr, vid slakten så visste man vad som skulle sparas till jul, dessutom bakade man ju inte 17 olika sorters bröd och kakor, lade in 8 sorters sill...ja du förstår. Dessutom fanns det inte ekonomi för allt som vi idag tar för givet. För att inte tala om stressen med julklappar till barnen, julklappar som blir allt dyrare nu, det duger inte med ett par hemstickade sockar. Att följa generationers traditioner gav ju en sorts trygghet, man visste exakt när saker och ting skulle göras för att hinna. Ha en riktigt fin helg, Micke!
Mia

Postat av: Paula

Publicerad 2019-11-29 20:48:59

Hej, julefrid, ja, det skriver jag under, det har vi här i pörtet, jag hade bara glömt bort ordet!
Underbart foto på sonen och ljusen!
Jag jobbade inte lika länge i kök som du, men oj så jag hann tröttna på julmaten! På julafton brukade vi steka en blodig biff, haha...har nog inte ännu hämtat mig från frosseriet faktiskt, även om jag ju älskar mat! Kramiz

Svar: Vet du, den julen när Robert kom hem från utlandet, så grillade vi hamburgare på julafton :D Året innan var det bara Johan o jag, då åt vi kyckling!! Jag var så less på julmat :D Jag älskar ju också mat men man kan ändå inte äta sig mer än mätt! Kram fina Paula
Mia

Postat av: Susjos

Publicerad 2019-11-29 22:25:31

Jag känner mest stress inför julen, allt man ska hinna med att göra. Julefrid ska det ju vara! Gillar mycket fotot på din son och änglaspelet!
Vet inte om någon julstjärna hinner upp här innan advent, jag är krasslig nu, ack ja....men det bli advent ändå!
Kram

Svar: Men usch då.... du får krya på dig, det är prio 1.....
Mia

Postat av: Boklysten

Publicerad 2019-11-29 22:45:02

Det är nog viktigt att komma ihåg att inte stressa så mycket utan ge sig tid att njuta istället..

Svar: Helt rätt :)
Mia

Postat av: Anki

Publicerad 2019-11-30 07:22:18

Alltid roligt att läsa svaren på Elisas frågor, men jag är för bekväm för att deltaga själv :)
Underbar bild på din son och änglaspelet ... minns att mina söner också var så hänförda av detta plingande ljusspel.
Numer tar vi julen med ro ... ingen stress - och julbordet är inte alls viktigt längre. Adventsljusstakarna är på plats, men några tomtar kommer inte fram förrän i julveckan.
Önskar dig en trevlig adventshelg!

Svar: Ha en underbar helg du också <3
Mia

Postat av: Susie på Stjärnarve...

Publicerad 2019-11-30 12:13:25

Gillar att läsa svaren! Det är så kul att få se andras traditioner!!
Jag hade gjort ett LÅNGT inlägg med svar, men när vi hade elavbrott så la musen av och när jag äntligen fick fart på den igen så var hela inlägget borta!!!
TREVLIG 1: advent/susie

Svar: Men så synd!!! Ha en toppenhelg, Susie <3
Mia

Postat av: Marie

Publicerad 2019-11-30 16:34:46

Julefrid låter alldeles underbart🎄

Svar: Visst gör det <3
Mia

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mia

Pensionerad, stundom passionerad (beroende på vad det gäller) tant ibland med glimten i ögat, rasande på orättvisor, glad över de små vardagslyckorna i livet, älskar våra djur och lever och bor tillsammans med min syster i Västerbottens inland, en liten by som heter Skivsjö. Det blev praktiskt av olika skäl, bl.a när vi båda blev pensionärer och ekonomin förändrades ganska radikalt men också av den orsaken att vi aldrig fick växa upp tillsammans i barn-och ungomsåren. Mitt största intresse är väl sysslorna i köket, systers intresse är virkning. Ja, och så gillar jag att fotografera :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela