tanthuset.blogg.se

Veckans ord: Återblick

Publicerad 2019-12-11 14:40:15 i Allmänt,

Nu har Sanna lagt ut ännu ett ord som vi ska relatera till och den här veckan är ordet ÅTERBLICK
Återblick betyder för mig (oftast) nostalgi, så jag kommer att direktkopiera ett inlägg jag såg på Facebook, naturligtvis med skribentens tillåtelse, så då kör vi!
 
 
"Detta ex av Hemmets Veckotidnings Julnummer från 1953 dök nyligt upp i innertaksisoleringen till Erik-Ers ladugård, där det legat i 65 år sedan 1954. Orsaken var att innertaket aldrig torkat efter att brandkåren dränkt in det i vatten vid den omfattande branden 1952, så att en del fick bytas två år senare. Att skicket är bättre än övriga är nog för att tidningarnas påkostade julnummer trycktes i högre papperskvalitet. De skulle hålla helgerna igenom och innehålla något för hela familjen.
 
 
I detta nr finns reportage om det mesta som hur man firar jul ombord på S.A.S. nya flygplan tusentals meter över havet. Noveller och följetonger av historisk- eller kärlekskaraktär. Tecknade serier som ”Pigge och Gnidde”, och hur Jan Långben i ”Mickey Mus” lyckas ställa ut en man med tatueringar på en konstutställning och vinna så att de har råd med julklappar.
 
 
Ett tips som inte kan rekommenderas idag är att ge sin fru ett diskställ som julklapp. Inte ens om det är rostfritt. Och den reklambyrå som skulle försöka sälja fuktkräm med det budskap som framgår skulle snabbt ha satt sin sista annons. Men naturligtvis innehåller det mest de vanliga hembesöken om hur kändisar firar jul. Intressant är den fråga som ställs:
”Går den moderna människan in för att rationalisera, eller fortsätter man att fira jul som man gjorde under mormors tid med ett rikligt och dignande svenskt smörgåsbord, med byk och bak och stök?”

 
Så här 66 år senare så vet vi svaret. Vad skådespelerskan Peggy Ohberg känd från filmer som ingen längre kommer ihåg uttryckte 1953, är det nog många som upplevt:
”Känner jag mig inte riktigt ordentligt halvdöd på julaftonen, så där rejält utschasad, att jag knappast orkar släpa mig till bordet – då kan det absolut inte vara julafton.”

Det är intressant att få denna inblick i hur det var bara några år innan de variationsrika traditionerna över landet snart skulle få en fast hållpunkt, klockslaget tre till fyra. Förlagen levde ännu i lycklig ovetskap om resultatet av beslutet att börja testsända television 1954. Tiden för de tjocka exklusiva julnummer som sedan sekelskiftet fyllt helgernas ledighet var räknad.

 

Men det är egentligen fantastiskt hur lite bläck på skört papper nedtryckt under sågspån kan överleva och tala till oss lika tydligt i vår tid som för 66 år sedan. Papper kan bevaras hundratals år i byggnadskonstruktioner. Det är vår digitala tidsålder som riskerar att bli stum i framtiden. Ingen kommer ju att råka stöta på en podcast i innertaket.
Att delen av taket med tidningar är intressantare att öppna upp än den med säckar för "Portland-Cement" behöver ingen betvivla. Det är så många olika typer av tidningar att de inte prenumererats på till fastigheten utan måste ha fåtts från omgivningen, istället för att köras till bränngropen. Så vilket hem kring Byavägen detta julnummer kommer från är oklart. Men det håller att läsa ännu en Jul."

Jag vet inte hur det är med er men för mig blev det en rejäl återblick ;) ett leende och stundtals ett tack för att en hel del har förändrats, speciellt när man läser frågorna i sista bilden!!! 

 Så mina damer, var nu snälla mot era män, le och var glad, charma dom med er vackra hy så löser sig ALLA bekymmer ;) 
Tjolahopp!! 
 

Kommentarer

Postat av: Hanneles bokparadis

Publicerad 2019-12-11 17:11:55

några gamla tidningsomslag har jag ramat in

Svar: Det kan bli fantastisk vackra tavlor!
Mia

Postat av: Klara Ovidia

Publicerad 2019-12-11 17:16:54

Applåd för denna tolkning Mia!Stort nöje att läsa - inte allt för det var för liten text - men din andemening är klockren! - och jag fattar den :-)
Ingen man att le och vara glad åt nu för tiden. De har funnits och med den återblicken är jag verkligen nöjd ... väcker nostalgim, men ingen längtan. Men jag är mycket glad ändå och någon Lecithin eller annat hoppar jag över. Men minnet i återblick och tiden som gått finns - vi tror ofta att allt är nytt, men inte alltid är det så. Ser du är en 53:a. 54:a är jag, Når jag återgår till FB efter min paus ska jag leta upp dig.
Tjolahopp! :-)

Svar: Åh vad rar du är, jag ser fram emot att möta dig även på Facebook! :D
Mia

Postat av: "LillaSyster"

Publicerad 2019-12-11 19:10:15

Rolig läsning- vilken härlig tolkning och som sagt ingen kommer att hitta något i väggar eller tak i framtiden.
Ha en skön kväll =)

Svar: Ha det gott du också :)
Mia

Postat av: Ditte

Publicerad 2019-12-11 19:57:13

Stort tack för en fantastisk tolkning av veckans tema. Vilken rolig och intressant läsning och vilken återblick! Vet att det ofta förr fanns tidningar i isolering och tak. Hittade några gamla från början av 1900-talet när jag bodde på Upplandsgatan i ett hus från 1890. Tyvärr sparade jag dem inte.
Och du! Pigge och Gnidde minns jag från barndomen.
Trevlig kväll.

Svar: Tack Ditte, ha en underbar kväll du också
Mia

Postat av: BP

Publicerad 2019-12-11 21:09:20

Vilket bidrag och framförallt vilket fynd du gjorde! Hoppas du har ramat in jultidningen.
Helt otroligt att tidningen efter alla dessa år inte bara funkade utmärkt som isolering, utan att den var i så bra skick. Helt rätt, USB-minnen med mera lär knappast duga som isoleringsmaterial än mindre hålla i 66 år.
Sedan lärde jag mig att man kan göra lutfiskpudding. Älskar lutfisk, men har aldrig ätit den som pudding.
Skrattade gott åt frågorna i sista bilden och tänkte spontant att man borde byta ut ordet "frun" mot "man/make", då är vi genast PK 2019;-)

PS. Världen är liten. När jag googlade Ami Sandström för att skicka en länk till Paula, så såg jag att hon är vän till dig på FB. Hade mycket kontakt med henne när vi för cirka 20-25 år sedan tillhörde samma galleri, där hon och hennes man var tongivande. Hennes tavlor med de nakna tanterna är ju sååå bra. Vi ställde ofta ut på samma utställningar. Visst är det roligt att du i Vindeln och jag i Täby båda känner henne. DS.

Svar: Men att nu får jag rysningar!! Ja, det är sant att världen är liten och ibland är det ju bara såååååå roligt med såna överraskningar :D Du, jag gillar när man är PK på rätt sätt :D jag höll på att gå i taket när jag läste frågorna, hahaha!!!
Mia

Postat av: Anki

Publicerad 2019-12-12 06:28:03

Wow ... vilket fynd! Intressant och lärorikt - och så kul att läsa! Lite sorgligt att vi i vår digitaliserade värld inte kommer att lämna sådana spår efter oss.

Svar: Visst är det tråkigt....
Mia

Postat av: Helen

Publicerad 2019-12-12 10:46:59

Vilket fantastiskt inlägg med en riktigt tillbakablick till en svunnen tid. Sen är det också fascinerande att tidningen överlevde och kan berätta sin historia än i dag.

Svar: Ja, riktigt kul att läsa! :)
Mia

Postat av: Stare Ström

Publicerad 2019-12-12 16:07:05

Ja det var verkligen nostalgi!

Svar: Eller hur!! :D
Mia

Postat av: Violen

Publicerad 2019-12-12 16:22:13

Toppentolkning! Vilken återblick, rena nostalgin!
Ha det gott!

Svar: Kul med nostalgi :)
Mia

Postat av: Anonym

Publicerad 2019-12-12 17:12:28

Mycket från vår tid kommer säkert att glömmas bort även om det mesta kan sparas i dator och på USB-pennor. Men det är inte lika mysigt som att sitta och bläddra i en gammal tidning. Det är ganska liknande innehåll mot vad man läser idag tycker jag. Jag prenumererar inte själv, men frissan och tandläkaren ställer upp med det. De där sista råden tror jag att jag struntar högaktningsfullt i. Ha en trevlig kväll.

Svar: Vi är minst två då som också struntar i det ;)
Mia

Postat av: Gunnel

Publicerad 2019-12-12 17:13:16

Oj, nu var jag lite för snabb att klicka på sändknappen igen.

Svar: Fniss..... det gick ju bra ändå :D
Mia

Postat av: Lisa

Publicerad 2019-12-12 17:13:20

Vad roligt med återblick :) Tänk att hitta något efter 65 år . Bara det att se vad tidningen kostade, 45 öre !!! :) Du har verkligen lyckats få ihop mycket intressant av ordet återblick måste jag säga :)

Svar: Jag tyckte det var lite kul :)
Mia

Postat av: Paula

Publicerad 2019-12-12 20:55:15

Haha, unga frun, det har jag varit många gånger med olika äkta män! Inte hjälpte det att jag fixade frukost o pysslade om, eller gjorde jag kanske inte det så där helhjärtat...
Hemmets Veckotidning fanns i mitt barndomshem, nog ser den lite trist ut i svartvitt, jag minns den i färg, men det var väl några år senare. Älskar nostalgi, är inte det ett tecken på hög ålder...ähum
Kramen

Svar: Äsch då, inte kan det väl bero på ålder??? Jag kan bli nostalgisk över nåt som hände igår (lite överdrivet) ;) Kram på're
Mia

Postat av: Susjos

Publicerad 2019-12-12 22:32:08

SÅ spännande att hitta en sån gammal veckotidning, men det som står där, mamma mia, inte minst de sista frågorna där!!!
Som tur var har det hänt en del sen dess!
Snacka om klockren återblick!

Svar: Ja, den tiden vill vi inte ha tillbaka :)
Mia

Postat av: Vilt og vakkert

Publicerad 2019-12-14 12:56:01

Heisann, ja den jula har skapt mye stress opp igjennom åra, og mindre ser det ikke ut til å bli for neste generasjon.
Jeg blir sliten av å se alle utstillingene og alle magasinene med julepynta hjem -og ikke minst facebook med bilder av glitter og stas i slutten av november.
Jula burde være en tid for hygge og avslapping. Den starter lille juleaften!!! Ha en fin førjulstid ;:OD)

Svar: Vi har ett ord som heter julefrid, det försöker jag leva efter. Ha det fint du också :)
Mia

Postat av: Vilt og vakkert

Publicerad 2019-12-14 21:22:51

Jepp!

Svar: Toppen!
Mia

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mia

Pensionerad, stundom passionerad (beroende på vad det gäller) tant ibland med glimten i ögat, rasande på orättvisor, glad över de små vardagslyckorna i livet, älskar våra djur och lever och bor tillsammans med min syster i Västerbottens inland, en liten by som heter Skivsjö. Det blev praktiskt av olika skäl, bl.a när vi båda blev pensionärer och ekonomin förändrades ganska radikalt men också av den orsaken att vi aldrig fick växa upp tillsammans i barn-och ungomsåren. Mitt största intresse är väl sysslorna i köket, systers intresse är virkning. Ja, och så gillar jag att fotografera :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela